Ansip: tunnetagem imelist ühes hingamist

Andrus Ansip
, peaminister, reformierakonna esimees
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tantsupidu.
Tantsupidu. Foto: Liis Treimann
Peaminister Andrus Ansip kutsus inimesi üles tunnetama imelist ühist hingamise väge ning avaldas lootust, et tantsupeol leitakse see ühine vägi kindlasti.

Armsad pidulised, tore tantsurahvas, kõik head inimesed siin ja kodudes!

Kuuldavasti leiutanud inimene tantsukeele enne kui sõnade keele. Ja ka hiljem, nüüdki, kus meil sõnad juba ammu olemas on, saavad nad vahel otsa ja me elame oma tundeid välja tantsides.

Meenutagem täna, et selle, järjekorras juba 18. üldtantsupeoga oleme jälle jõudnud ühe ümmarguse tähiseni. 75 aastat tagasi, meie iseseisvuse 16. suvel, peeti Tallinnas esimesed Eesti Mängud. Eeskätt olid need küll spordivõistlused, kuid siiski sündis just nende mängude kavasse kuulunud rahvatantsu suuresinemisest ülemaaliste tantsupidude tava, mis on kestnud tänaseni.

Austagem kõiki tantsupidude eestvedajaid läbi aegade: Ernst Idla! Ullo Toomi! Ja nii edasi ja nii edasi kõik, kes neile on järgnenud. Tervitagem tänase peo mõtte väljamõtlejaid ja teokstegijaid, eesotsas teiega, Henn Tiivel ja Ülo Luht! Tervitagem juba ette ka neid, kes tulevad tantsuga aastate, aastakümnete, aastasadade pärast!

Idla ja Toomi algusaegadel tõusis tantsupidu välja spordi ja võimlemise kõrvalt. Ning toona võis pealtnägija vaid õhata, et pidu «Tuletas meelde laulupeo päevi». Tänaseks, kui tuhanded kaasmaalased üle kogu maa ja ilma on nendeks juulipäevadeks Eesti pealinna kokku tulnud, ongi tantsupidu saanud laulupeost lahutamatuks. Miks? Küllap sellepärast, et tants annab kehalise keele sellelesamale nähtusele, mida tunneme hääle ja laulu jõus. Laulus liiguvad nähtamatud helid, tantsus liiguvad päris inimesed - luust ja lihast. Väljendusvahenid on teised, puudutatud meeled on erinevad; aga sõnumid võivad olla väga sarnased - «hingamine» võib olla ühine. Tunnetagem seda imelist ühes hingamise väge. Algaval tantsupeol leiame selle kindlasti.

Meie hoogsamates tantsudes kordub üks kindel motiiv: tugev, enesekindel tallalöök, jalapõrutus vastu maad. See on kinnitus, et kuulume uhkelt kokku selle maaga, mida on aastatuhandeid haritud, kuhu külasid ja linnu rajatud ja kust lähtuvad ja kuhu tagasi pöörduvad teed, mis ühendavad meid terve laia maailmaga. Siin me elame! Siin me tantsime oma lõppematut elutantsu!

Head pidulised ja külalised,
kuulutan kaheksateistkümnenda tantsupeo avatuks!
Kerget tantsujalga!
Elagu Eesti!

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles