Videolugu: sellel rattal läbib tänavune laulupeotuli 1000 kilomeetrit

Rivo Veski
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Tänavune laulupeo tuli stardib Tartust läbi seitsme Eesti maakonna ning läbib 1000-kilomeetrise distantsi jalgrattal. Tuletoomise ratast esitlesid täna Tallinnas Hawaii Expressi rattameister Enn Rohtla, Tartu meeskoori Akadeemiline Emajõgi esimees ja insener Mati Raamat ning ratta disainijad Tartu Kõrgema kunstikooli neljanda kursuse tudengid Helen Teigar ja Rainer Klement.

Mati Raamat, kes täna rattaga ilmsi esimest korda «kohtus», hindas meistri kätetööd väga kõrgelt. «Tundub usaldusväärne – hea töö on tehtud,» ütleb mees.

Pärast pikka tuletoomissõitu ei jää spetsiaalselt laulupeoks tehtud liikumisvahend nurka seisma. Raamat on veendunud, et rattale leitakse väärikas koht mõnes muuseumis.

Rattameister Enn Rohtla ütleb, et seesuguse tööülesandega rinda pista pole sugugi tavapärane. Üsnagi keeruline lähteülesanne võib ka kogenud rattameistri ära kohutada. «Aastas korra tuleb ehk ette. Esimene vastus selliste tööpakkumiste korral on ikka «ei». Pärast hakkad ikka mõtlema, et äkki ikka saab kuidagi ka «ja» öelda,» rääkis mees.

Peamine mure oli algusest peale tehniline lahendus – kuidas saada ratas tööle nii, et seda oleks ka mugav kasutada. «Lõpp-produkti kokku keevitamine pole sugugi keeruline. Tükk tööd on hoopis sellega, et algselt õige idee välja valida, mis alt ei veaks,» selgitas Rohtla, kes tuletoomise rattaga detsembrikuust saadik maadelnud on.

Rattameister annab oma kinnituse, et 1000 kilomeetrit peab ratas vastu küll. «Kui probleeme peaks tekkima, siis tuleb jääda lootma, et lähim Hawaii Express on piisavalt lähedal,» lisas Rohtla.

Ratta disaininud Tartu Kõrgema kunstikooli tudengid Helen Teigar ja Rainer Klement kirjeldasid hetkel veel tööfaasis olevat ratast valmiskujul kui lihtsa värvilahendusega noodi motiivi kandvat sõidukit, mida jääb ilustama tuletulemise logo. «Tuld hakkab toitma ratta tagumises osas paiknev gaasiballoon. Teised kaks ratast kannavad lippe,» rääkisid noored.

Vaata lähemalt videost.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles