Pühapäeval süüdatakse ühine laulu- ja tantsupeotuli

Merike Teder
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laulupeo tuli.
Laulupeo tuli. Foto: Peeter Langovits / Postimees

Pühapäeval süütavad päikesetõusu ajal Lille-Astra Arraste ja Alo Ritsing Tartus Raadil ühise laulu- ja tantsupeotule, mis alustab oma 1000-kilomeeetrist teekonda Tallinna.

Kell 10 tervitavad Toomemäel tuld pasunad ja koorid. Kell 11 antakse Tartu Raekoja platsil tuli üle tuleteelistele, kes seejärel alustavad oma 1000-kilomeetrist teekonda Tallinna suunal.

XXVI laulu- ja XIX tantsupeo tule süütavad Lille-Astra Arraste ja Alo Ritsing üheskoos laulu- ja tantsupeo kunstiliste toimkondadega selle pühapäeva päikesetõusul Tartus Eesti Rahva Muuseumi südames Raadil.

Seejärel käiakse Raadi kalmistul lahkunud suurkujude haudadel ning viiakse tulesäde ka esimese laulupeo mälestuskivi juurde. Hommikul kell 9.30-10 liigub tuli mööda Roosi tänavat Toomkiriku varemete suunas, kus 1869. aastal toimus esimese laulupeo jumalateenistus. Kell 10 tervitavad tuld Toomkiriku tornist pasunakoorid, kõne peavad Tõnis Lukas ja Riina Roose ning kõlab koorilaul.

Kell 10.45 liigub tuli Lossi tänavalt Raekoja platsile, kus tõrvik pidulikult tuleteelistele üle antakse ja teele saadetakse.

Algusega kell 10 mängivad Raekoja platsil Tartu Tamme Gümnaasiumi vilistlasorkester, puhkpilliansambel Roheline Raamat, laulavad naiskoor Emajõe Laulikud, Tartu Meeskoor Akadeemiline Emajõgi, Tartu Akadeemiline Meeskoor, TÜ Akadeemiline Naiskoor, A. Le Coq'i kammerkoor ja rahvas. Tantsib ansambel «Tarbatu» Jaanus Randma juhendamisel. Kõigil huvilistel on võimalus oma silmaga vaadata TuleTulemisel osalevaid jalgrattaid ja saatetehnikat.

Kel 12 oodatakse kõiki Kitse-Võerahansu-Vardi triptühhoni (kolmeosaline maal) näituse avamisele Eesti Rahva Muuseumi näitusemajas. Elmar Kitse 3x7 meetri suurusel maalil on kujutatud kunstniku nägemus 1869 Tartus toimunud esimesest üldlaulupeost.

Raekoja platsilt algab TuleTulemine 2014 teekond ning tuli antakse pidulikult üle esimestele jalgratastel startivatele tuleteelistele, kes alustavad teatesõiduna kulgevat üle 1 000 kilomeetri pikkust teekonda Tallinnasse. Järgmine tulevahetuspunkt on Riia maantee ringteel.

20 päeva jooksul läbi Eesti kulgevat tule liikumist saab jälgida ja tuld viivatele tuttavatele kaasa elada TuleTV otseülekande vahendusel. Pildi toovad vaatajateni Kultuurikanal ja Balti Filmi-ja Meediakool. Ülekanne toimub koostöös EMT-ga üle kiire 4G internetivõrgu, kasutuses on ka 360-kraadiline robotkaamera. Saab näha tule liikumist teel, tulevahetuse tseremooniaid, eelsalvestatud lugusid kultuurilooliselt tähtsatest paikadest ning õhtuseid simmaneid koos päeva kokkuvõttega. Kanal on eetris iga päev kell 9-22.

TuleTVd saab jälgida spetsiaalselt selleks sündmuseks avatavas Elioni nuti-TV erikanalis, EMT Live- ja Laulupeo mobiilirakendustes ning laulu-ja tantsupeo, tuletulemise, Postimehe, Delfi ja Kultuurikanali veebilehekülgedel.

Elioni erikanalist saab 4.–6. juulini ETV HD kanal, mis võimaldab vaadata ETV ülekannet laulupeo kontsertidest, tantsupeo etendusest ja rongkäigust näeb kõrglahutusega pildiformaadis.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles