TuleTulemise 1. päev - 15. juuni

Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Tule üleandmise tseremoonia Helju Mikkeli juures Haldja talus
Tule üleandmise tseremoonia Helju Mikkeli juures Haldja talus Foto: Väino Pool

Pärast meeleolukat laulu-ja tantsupeo tule teelesaatmise tseremooniat Tartust raekoja platsilt on tuli rõõmsate ratturitega teele asunud. Esimesse tule üleandmise punkti jõuti tartlaste tugeva toetuse ja kaasaelamise saatel. Tee ääres oli rohkelt lehvitajaid ja pildistajaid. Ratturite rivi venis Tartus ligi 300 meetri pikkuseks.

Külitses oli tee äärde kogunenud hulk kohalikke elanikke, kes said tuletõrvikut korraks käes hoida. Kõlas laul ja uus meeskond asus teele. Ilm on siiani rattureid soosinud.

Sõidetud on esimesed 10 km. Ees ootamas veel ca 58 km. Järgmine peatus Nõo kiriku juures. Kiriku juurde oli kogunenud taas hulk rahvast.

Kiriku juurest startinud tulesaatjate seas oli ka pisike ja väga tubli tuleratturineiu, ilmselt siiani kõige noorem tuletooja.

Haldja talus oli Helju Mikkel oli väärikalt külalisi vastu võtmas. Kõik, kes oskasid, said kaasa lüüa Tuljaku tantsimisel. Tuletoojatele pakkus lõunasööki Oksana. Aitäh! Helju Mikkelilt sain minagi mõnusa kahe käega tehtud põsepai. Ja nagu tavaks, jäi ta oma taluõuest teeleminejatele järele lehvitama.

Järgmistes peatuspunkides Luke imekaunis mõisapargis ja Luke-Unipiha ja Nõo-Kambja teede ristis oli meeleolu taas ülev. Pärast seda purunes õnnetult tuleratta kett, aga logistikameeskond sai kiiresti probleemi lahendatud ning sõit jätkus sama rõõmsalt, kui enne.

Kambjas, paigas, mida koorilaulu hälliks nimetatakse, ootasid kohale vääriliselt pidulikult rivistunud koorid. Hirvo Surva juhatamisel kõlas laulupeo tunnuslaul „Puudutus“.

Teekonnal oli näha väga vapraid ja värvikaid jalgrattureid. Vana-Kuustes liitus kolonniga rahvariietes ja tõukerattaga prouasid. Ja tee ääres õitses juba kartulipõld.

Peagi jõudis laulu- ja tantsupeotuli mööda käänulist metsavaheteed Haaslava lauluväljakule, tervitama 35. meestelaulu päeva.

Ja siis edasi juba Kaagverre, kus õhtupäikeses jäädi jõe kaldal ootama lotja Jõmmut, mis toimetaks tule üle Emajõe Luunjasse. Oodates võttis pika regilaulu ette A le Coqi kammerkoor ja ühiselt sai Karin Raamatu juhatusel lauldud „Uhti, uhti, uhkesti“. Ühiste jõududega tõsteti tuli ja rattad lodjale ning toimetati üle vee Luunja roosiaeda, kus läks lahti suurejooneline simman.

Kokku sai päeva jooksul Tuletulemisest osa sadu ja sadu inimesi, tuld käis saatmas üle 40 kollektiivi, läbi sõideti ligi 70 kilomeetrit.

Luunja roosiaiast läheb eetrisse esimene Tule-TV saade. Möödas on esimene päikseline Tuletulemise päev ja tuli läheb tuttu.

Aitäh kõigile - nii korraldajatele, kaasasõitjatele kui tervitajatele!

Autor: Nele Nemvalts

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles