TuleTulemise 16. päev - 30. juuni. Metsmaasikatoormoos ja kandlemäng

Ants Johanson
, TuleTulemine 2014 kirjasaatja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

Kuimetsa hommik on soe ja sudune. Tänu krossiraja peremehele Laansoo-Jussile on rattad ja saateautod eelmiste etappide porist puhtaks pestud ja rahvamaja rahvas saab meid saata uusi  kilomeetreid mõõtma. Lustiliste ja elurõõmsate kollektiividega.

Ei saja.

Toomja-Kaiu teeristis on ootamas mitu põlvkonda Roosesid - tulevahetus toimub nende perest ja külast 1949. a. küüditatutele pandud mälestuskivi juures. Reet Linna ja Helle Rudi jäädvustavad lõigu ka Tule TV tarvis.

Edasistes tulipunktides hakkab meid Kaiu-kandi pärimusega tutvustama ajaloolane Jüri Metsalu. Nii lugusid jutustades kui regilauldes. Veenvalt.

Juuru kiriku juures siblivad väikekanneldel TerJuu Kandlepundi tüdrukud. Veenvalt. Mälestame Juuru vaimuelu suurmeest Juhan Tederit.

Ikka ei saja.

Rukkipõllud (kui ma ei eksi...), mida ilustavad ühel siilul tulipunased moonid, teisel rukkililled. Sinised. Ja vasakul ühe salu taga askeldab põllul luigepaar, kes peagi majesteetlikult, meile vastassuunas, oma teed tõuseb.

Tuletulijate reaga liituvad ühtäkki ema ja pisitütar - viimane vudib oma lasterattaga vapralt suurte tempos.

Et sealkandis elavad inimesed olla endiselt isepäised, teeme tulevahetuse Mahtra sõja mälestusmärgi ees Juuru-Järlepa teel. Ja Jaluse teeristis, lahke pererahva õuel. Laulame ja veidi isegi tantsime.

Järlepas tervitab meid jälle kandlemuusika, öeldakse päevakohaseid sõnu ja serveeritakse maitsev lõunasöök. Ilus maja, ilusad inimesed. Tänu!

Rattasadulasse istub teiste hulgas ka Sirje Endre. Vapper.

No ei saja. Kummaline.

Mida Põhja poole, seda rohkem on rattalisi, seda rohkem on autosid. Seda rohkem on kiirustavaid  ja närvilisi juhte. Ühest põhjanaabrite numbrimärgiga autost saame näha ka keskmist sõrme. Aga enamus juhte on rõõmsad ja hoolivad. Rääkimata teeservas lehvitavatest inimestest. Aita-tädi teeotsas teeme erakorralise peatuse, sest ta on teelistele toonud maasikaid. Maitsvad. Väga.

Pirgu terviseraja juures ootavad aga väntajaid koogid (pann- ja kõikvõimalikud muud), metsmaasikatoormoos, rohutee... Mm...

Juuru-Rapla vallapiiril Seli-Angerja teel sillal on rahvast murdu. Thea Paluoja laulab vägeva uusregilaulu, ametiisikud peavad mõned kõned ja ratastele asub arvestatav hulk lauljaid mehi ja mehepoegi.

Sadu ei kuskil. Politseid tuleviijaid toetamas kah mitte.

Loone linnusekohas ja Kohila keskväljaku tulevahetuste järel tuleb sõitjate sekka ka kaeramootor. Hobuvankriga saabutaksegi rahvarohkele simmanile Hageri Rahvamaja kõrval. Tuletseremoonia, koorilaulud, põhjalik teatrietendus, Ivo Linna ja Antti Kammiste. Hageris osatakse pidutseda. Korraks ka õhtupäike!

Tulerahvas vahetab omi muljeid veel hilisööni, samal ajal, kui fantastiline Hawaii Ekspressi meistrimees Gabriel Jakobson koos meie logistikameestega tule- ja lipurattaid putitab.

Et hommikul jälle...

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles