Mida laulu- ja tantsupeole minnes silmas pidada?

Merilyn Säde
, suvereporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Laulu- ja tantsupeo rongkäik 2009. aastal
Laulu- ja tantsupeo rongkäik 2009. aastal Foto: Joosep Martinson / Õhtuleht

Laulu- ja tantsupeo korraldajad panevad pealtvaatajatele südamele mitmeid olulisi asju, sealhulgas seda, et peole võiks tulla pigem jalgsi ja jalgrattaga kui autoga.

Näiteks on Kalevi staadioni mõlema sissepääsu juurde planeeritud nii jalgrattaparklad kui ka vankrihoiud, kuhu lapsevanemad saavad lapsevankrid jätta. Kuna liikluses on peo ajaks tehtud erinevaid ümberkorraldusi ning linnas on tavapärasest rohkem rahvast, soovitavad korraldajad kasutada ühe liikumisvariandina ka ühistransporti.

Samuti on rangelt soovitatav kinni pidada ajutistest liiklusmärkidest ning valmis tuleb olla selleks, et liiklus on tavapärasest aeglasem ja rahvast rohkem. Politsei põhja prefektuuri korrakaitsebüroo kriisiohjekeskuse juht Reigo Loginov lisas, et kõigil peolistel tuleks hoolikalt silmas pidada oma vara, et kaasasolevaid asju ei unustataks ja kaotataks.

Üleliigsed asjad jäta koju

Päästeameti põhja päästekeskuse juht Priit Laos ütles, et tallinlastel tuleks külastajatesse suhtuda mõistlikult ja sõbralikult, sest nad pole oma igapäevases elukeskkonnas. «Kutsun linlasi üles suhtuma külastajatesse positiivselt, väga palju on neid inimesi, kes pole kodustes tingimustes. » Laos rääkis, et päästeamet püüab ekstreemsete ilmaolude korral pakkuda peol osalejatele vajalikku lisaabi. «Näiteks, kui vihma sajab väga palju, püüame jõudumööda pakkuda soojendus- ja kuivatamisvõimalust küttega telkides.» Päästekeskuse juht lisas, et sel aastal pöörati kuivatamisele ja triikimisele erilist tähelepanu, et need võimalused ka koolimajades olemas oleksid.

G4S Eesti teenistusjuht Kristiina Eelmaa soovitab külastajatel üleliigsed asjad koju jätta. «Mõelge nii, et mida vähem asju te endaga kaasa võtate, seda lihtsam on teil endal ja teistel ka.» Eelmaa arvates on mõistlikum kaasa võtta vihmavarju asemel keep. «Pildistamisel tuleks samuti tähelepanu pöörata sellele, et teiste pealtvaatajate vaatevälja ei segataks.»

Lapsi tuleb julgustada abi küsima

Eelmaa soovitab lapsevanematel tungivalt kirjutada lastele käe peale või taskusse paberile vanemate telefoninumbrid. «Samuti võiks lapsele eelnevalt üle korrata vanemate nimed ja kodused aadressid,» ütles Eelmaa. «Julgustage oma lapsi pöörduma turvatöötaja poole, kui neil on mingi mure või kui nad on ära kadunud,» lisas teenistusjuht. Kui mõni laps on peomelus oma vanemad kaotanud, tuleks sellest turvatöötajale teada anda. Turvatöötaja viib lapse seejärel tasuta lastealale ehk Lottemaale, kus tema eest hoolitsetakse seni, kuni vanemad on leitud. Samuti rõhutati, et inimesed ei unustaks peole tulles oma ravimeid võtmast.

Rongkäigu ajal tuleks pealtvaatajatel jääda kõnniteedele, et mitte pidurdada rongkäigu kulgemist. «Kui te näete, et kusagile on juba palju rahvast kogunenud, siis liikuge edasi ja otsige endale natuke vabam koht,» ütles laulu- ja tantsupeo rongkäigu korraldusjuht Jaanus Välimäe. Mõlemale peole soovitatakse tulla võimalikult vara, et vältida suure rahvamassi tekkimist. Ka pileti võiks välja otsida enne piletikontrollini jõudmist.

Laulu-ja tantsusõprade meelespea:

  • Jätke liigne kraam koju, sest kontserdi mugavaks nautimiseks piisab sularahast, isikut tõendavast dokumendist, telefonist ning vajadusel vihmakeebist. Enda ja teiste parema nähtavuse huvides jätke vihmavarjud koju.
  • Hoidke oma asjadel silma peal! Levinumad kohad, kust asjad rahvahulgas kaduma lähevad on seljakotid, tagataskud ja lauapealsed.
  • Piletikontrollpunktile lähenedes võtke piletid aegsasti välja. Nii pääsevad kõik peolised kiiremini kontserti/etendust nautima
  • Kontsertidele ei lubata isikuid, kes on silmnähtavate joobetunnustega või käituvad teiste suhtes häirivalt. Väravatest ei lasta läbi ka siis, kui alkohoolsed joogid on kaasa võetud.
  • Tulge peole aegsasti. Nii leiate vajadusel parkimiskoha ja saate ka väravatest kiiremini läbi.
  • Väga tähelepanelik tuleb olla ülekäiguradade, koolide ning peopaikade läheduses. Arvestades lähipäevade liikluspilti, võib julgesti sõita väiksema kiirusega kui märk lubab.
  • Pange lapse taskusse kaart lapsevanema kontaktidega, sest suures segaduses võib laps isegi päheõpitud telefoninumbrid ära unustada.
  • Julgustage last paluma abi vormis inimeste käest ja näidake neile, millistes vormides turvatöötajad on.
  • Lastega võib kokku leppida ka koha, kus kokku saada, kui üksteist on silmist kaotatud. Selleks sobib mõni suurem rajatis, mis on kaugele näha.
  • Olge julged pöörduma igasuguse abi saamiseks turvatöötajate poole.
Kommentaarid
Copy
Tagasi üles