Video: kuidas valmib ja maitseb laulupeosupp?

, Tallinncity.ee vanemtoimetaja, Berliin
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Lauluväljakul suure peo eel - algasid lauljate ja orkestrite proovid.
Lauluväljakul suure peo eel - algasid lauljate ja orkestrite proovid. Foto: Tairo Lutter / Postimees

Laulu- ja tantsupeo ajaks lauluväljaku nõlvale kerkinud Eesti suurimas välisööklas saab korraga söönuks 2000 laulupeolist. Kuidas valmib laulupeosupp, seda vaatame koos väliköögi juhi Enno Teiteriga ning mõistagi mekime ühes pidulistega ka laulupeosuppi.

Maitsvaid laulupeofakte:

Supipõhi, millest keedetakse umbes 160 000  portsu suppi, kaalub 50 tonni. Suppi läheb 50 tonni vett.

Supi kõrvale on umbes 7 tonni leiba ja saia, ehk 8333 pätsi Rehe vormileiba ja 15625 pätsi Perenaise saia.

Lusikaid ja kausse on peoks varutud 170 000.

Laulupeosupi põhja toodab AS Põltsamaa Felix.

Laulupeosupi ehk värskekapsaborši retsepti koostas Põltsamaa Felixi tootearendaja Karin Veeroja, kelle sõnul valmib supp ainult eestimaisest toorainest ning säilitusaineid ja maitsetugevdajaid tootmisel ei kasutata.

Ehkki laulupeosupiks on seekord valitud värskekapsaborš, pakutakse laulupeol esinejatele kokku nelja erinevat Põltsamaa Felixi suppi: borši kõrval saab nälga kustutada seljanka, rassolniku ja hernesupiga.

Kokku kulub laulupeoliste jaoks supi valmistamisele ligi 23 tonni erinevaid köögivilju: 10 tonni kartulit, 5 tonni punapeeti, lisaks veel porgandit, kapsast ja sibulat kokku 8 tonni jagu. Laulupeosupi jaoks vajalikud kartulid, porgandid ja punapeet on pärit Jõgeva-, Tartu- ja Põltsamaa piirkonna kasvatajatelt, kellest kõige suurema koguse tarnivad Felixi pikaajalised koostööpartnerid Janek Lass ja Tarmo Pärn. Supi jaoks vajaminev liha ja lihasaadused on pärit Atrialt.

Magustoiduks pakutakse  kohukest või Saaremaa Delifood OÜ toodetud lassi jogurtijooki.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles