Mudilasega peole minnes ole valmis ootamatusteks

Linda Pärn
, vanemtoimetaja
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Foto: AFP/SCANPIX

Laulu- ja tantsupeost võtavad osa ka pere väiksed liikmed. Suurüri­tuste puhul on alati oht, et uudis­himulik põnn läheb omaette uitama. Laulupeo turvalisuse eest vastutav G4S Eesti teenistusjuht Kristiina Eelmaa soovitab väikelapsega rahvarohkele üritusele minnes riietada laps ilmastikule sobivalt ja mugavalt, aga ka erksavärviliselt, et teda oleks rahva seast hõlpsam otsida, kui ta peaks silmist kaduma.

«Pane lapse tasku mõlema lapsevanema visiitkaart või kleebi riietele sedel telefoninumbritega. Telefoninumbrid võib ka lapse käe peale kirjutada, soovitavalt veekindla markeriga. Suures segaduses võib laps päheõpitud telefoninumbrid ära unustada, hea, kui need on tal omast käest võtta,» pakub Eelmaa.



Enne üritust tuleks õpetada, et rahvarohkes kohas peab abi ja teejuhiste saamiseks pöörduma politseiniku või turvatöötaja poole. Et laps julgeks vormirõivas inimeste käest abi paluda, näita talle rahvarohkesse kohta jõudes turvateenistuse või politsei töötajaid, et ta oskaks pöörduda õigete inimeste poole.



«Eeskuju on nakkav – kasuta lapsega koos üritusel olles võimalust korda hoidvate töötajate käest abi ja nõu küsida,» soovitab Eelmaa. «Sedasi on lapsel lihtsam sinu eeskuju järgides ja käitumist meenutades omapead abi küsida. Samuti annab see lapsele kogemuse, et inimesed võivad olla abivalmid.»



Viibides kohas, kus mõni suurem rajatis sobib kaugele nähtavaks orientiiriks, võiks lastega kokku leppida, et vajadusel saate nimetatud kohas kokku.



Tähelepanelikel vanematel on omad nõksud, kuidas lastel rahvasummas silma peal hoida. Portaali Naine24 üleskutse peale saatsid lapsevanemaid oma nippe, mis neid kunagi hädast välja on aidanud. Lisaks eespool mainitule soovitasid lugejad lapse randme külge siduda heeliumiga õhupall, pähe panna erilist värvi müts ja pihku pista vile.



Vanemate kontaktandmed soovitati kirjutada kleepsule või randmepaelale, mida väikelaps ei saaks ise ära võtta. Üks vanem, kelle sõnul on suurüritustel isegi palju kirjude riietega lapsi, õmbles oma mudilastele suurest helkurvestist kolm väikest vesti, mida on isegi rahvasummas raske mitte märgata.



«Vesti rinnale kirjutasin lapse nime, seljale vanemate nimed ja telefoninumbrid. Lapse helkurvest peaks olema paeltega, mitte trukkidega, sest siis saab seda ise reguleerida ja kanda igal aastaajal,» õpetas ta. «Igaks juhuks olen hoidnud autos ka tavalisi ravimipurkide etiketikleepse, mida saab kontoritarvete poodidest. Kui on ootamatuid käike rahvarohketesse kohtadesse, saab sinna kirjutada lapse nime ja oma telefoninumbri. Kleepuvad väga hästi, ei tule ära.»



Samuti sobivad lugejate sõnul nimesiltideks hästi vihikute nimesildid ja pagasikleepsud, mida saab lennujaamast.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles