Laulupidu koondas välisilma Eestisse

, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.
Koorijuhid Neeme Järvi (ülevalt vasakult kellaosuti liikumise suunas), Ants Üleoja, Ene Üleoja, Tiia-Ester Loitme, Vaike Uibopuu ja Maarja Soone.
Koorijuhid Neeme Järvi (ülevalt vasakult kellaosuti liikumise suunas), Ants Üleoja, Ene Üleoja, Tiia-Ester Loitme, Vaike Uibopuu ja Maarja Soone. Foto: Toomas Tatar
Laulupeo esimene kontsert tõi Tallinna lauluväljakule kokku umbes 100 000 inimest – 7500 valikkooride lauljat ja 90 000 pealtvaatajat.

Laulu- ja tantsupidu kajastas Eestis üle saja väliskorrespondendi. Ida-Aasia riikidest osalesid nii Lõuna-Korea, Hiina kui ka Jaapani väljaannete ajakirjanikud. Teiste seas viibisid kohal ka New York Timesi, Wall Stree­t Journali, CNNi, ARTE ja BBC reporterid.

BBC alustas laulupeo kajastamist juba ülemöödunud nädalal, kui lasi eetrisse neljaminutilise laulupidu tutvustava teleuudise. Briti ajakirjanik käis Narvas ja väljendas hämmingut selle üle, kui keeruline on üritusele osalejana pääseda.

Tallinna ei tulnud nädalavahetuseks üksnes reporterid, vaid ka mitmed välismaised prominendid. Teiste seas külastasid üritust Soome endine riigipea Martti Ahtisaari ning ema poolt eesti juurtega Kanada parlamendiliige Peter Van Loan.

Pealinna ühistransporti kasutas rohkelt väliseestlasi. Seetõttu esines ka humoorikaid seikasid.

Näiteks pühapäeval kell pool kaks jõudis buss nr 23 Koidu peatusesse. Heledapäine keskealine naisterahvas pistis pea ukse vahelt sisse.

«Kas see buss viib kesklinna?» hõikas proua tugeva rootsi aktsendiga üle bussi «Kreisiraadiost» tuttaval toonil. Koos naisega reisis kooliealine tüdruk, kelle käsivarrele oli kirjutatud suurelt kontaktisiku telefoninumber.

Paljud väliskülalised ja väliseestlased andsid ka ise oma panuse. Välisriikidest saabus 14 esinejate gruppi ja kolm üleeuroopalist kollektiivi. Teiste seas osalesid nii Taiwani noorte sümfooniaorkester kui ka ligi 20 koori- ja tantsurühma Ameerika Ühendriikidest ja Kanadast.

Kõige soojema vastuvõtu osaliseks sai laupäeva hilisõhtul lõppenud kontserdil Tõnis Mägi «Koit». «Korrata! Korrata!» kõlas pärast esitust. Maestro astus aplausi saatel lavale ning juhatas kordusesitust solistina.

Mägi ise osales esimest korda üldlaulupeol 1955. aastal koos emaga. Milline tunne on laulupeol oma lugu kuulata?

«See on vägev,» lausus mees ning andis mõista, et laulupidu võimaldab Eesti klassikutel rahva südamesse jõuda. «Veel 15 aastat tagasi poleks keegi teadnudki, et selline lugu nagu «Ta lendab mesipuu poole» on olemas»,» tõi ta näite.

Laulupeo ajal jagati osalejatele välja 160 000 supiportsjonit. See on läbi aegade suurim rahvapeolaud, mida Eestis nähtud.

Laulu- ja tantsupeo väliköögi juht Enno Teiter ütles, et köögimeeskond on väga kogenud. Mitmed neist on toimkonnas olnud juba alates 1990. aastate laulupidudest.

Tänavu tuli aga ette ka ekstreemsusi. «Tipphetkedel jagasime tantsijatele 45 minutiga kahekesi välja 1500 supiportsu,» rääkis Teiter.

Laulupeo ametlikuks supiks oli värskekapsaborš. Supipõhi valmistati kodumaistest säilitusaineteta ja maitsetugevdajateta toorainetest ning seda tehti 50 tonni. Vedeltoidu kõrvale pakuti seitse tonni saia ja leiba.

Peolt koju sõitmiseks pandi Tallinnas käima kuus eribussiliini. Tõsi, Pääskülla suundunud viimane eribuss pidi väljuma ööl vastu pühapäeva kell kaks, kuid startis neli minutit varem. Pole teada, kui palju inimesi seetõttu bussist maha jäi.

Üleeilse kontserdi ajaks oli 80 protsenti rattaparklate kohtadest täitunud – seega osutus ka kondimootori kasutamine küllaltki populaarseks.

Laupäeva keskööks oli Pirita tee kergliiklejatest ja jalakäijatest vallutatud. Rahvamassist ei pääsenud kohe läbi isegi sünnitavat naist sõidutanud Audi. Pelgulinna sünnitusmajja jõudis 40-aastane naine politsei ja kiirabi koostöös.
------------------------------------------------------------

Kommentaarid

Katre Kõvask

Premia Foods juhatuse esimees

Eile õhtuks oli ostetud üle 150 000 jäätise. Kõige popimateks osutusid spetsiaalselt laulupeoks valminud pohla- ja kamamaitseline Koorijäätis ning vana hea «Eriti rammusa» sari.
Eestimaist suve meenutavat hapukat Koorijäätist jagas Premia kõigile laulu- ja tantsupeolistele proovide ajal kokku kuus tonni. Laste seas oli väga popp Väikese Tomi nime all müüdav vaarika-mangomaitseline fruuti. Ka jäätisekokteilid olid kuum kaup. Lauluväljakul oli 22 jäätisemüügipunkti ja Premia tegi kõik, et jäätist peo lõpuni kõigile soovijatele jaguks.
Esimest korda laulupeo ajaloos käivitas Premia koostöös peatselt avatava Lottemaaga esimese jäätisemasina. Leiutis oli laste ja nende vanemate seas populaarne.

Raul Adlas
Tallinna kiirabi peaarst

Kiirabi töökoormus suurenes peonädalavahetusel võrreldes n-ö reanädalavahetusega umbes 40 protsendi võrra. Lisaks laulupeole tuli meil tegeleda ka tavaväljakutsetega. Tänu sellele, et varasem töökogemus laulu- ja tantsupeo meditsiinikorraldusest on olemas, suuremaid probleeme ei tekkinud.
Pühapäevahommikuse seisuga oli laulu- ja tantsupeolistega seonduvaid väljakutseid 15. Neist enamik olid kuumarabandused ja kukkumistest tekkinud marrastused. Kõige erakordsemaks juhtumiks oli Russalka mälestussamba lähistel inimmassi takerdunud sünnitusmajja suunduv naine.
Meile oli suureks abiks ka laulu- ja tantsupeo enda meditsiiniteenistus, kellel oli väljas ligi sada meedikut ja vabatahtlikku.

Priit Elhi
Osman Kebab Grilli juhatuse liige

Tänavune laulupidu ei läinud meie kahele müügipunktile äriliselt sugugi hästi, vaid üle kivide ja kändude. Rendihind polnud kõrge, kuid probleemid tulenesid toitlustajate paigutusest. Inimesed ei leidnud söögikohti üles, kuna toitlustusalad olid viletsalt viidatud – viitasid polnud üldse.
Kauba transport laulupeoalale on ülimalt keeruliseks tehtud. Kella kaheksaks hommikul pidid kaubikud alalt kadunud olema. Seetõttu paiknes kaup päev otsa alal. Meie firma jaoks oli see siiski õnneks vaid väike probleem, kuna meil on külmikud olemas. Kui aga tekkis vajadus kaupa juurde tuua, leidus sellele vaid üks lahendus – meie inimesed vedasid kaupu käsitsi sisse.
-------------------------------------------------------------

Politsei ja turvafirma tulid toime

Korrakaitsjatele möödus peonädalavahetus töiselt, ent suuremate vahejuhtumiteta. Põhja prefektuuri korrakaitsebüroo juhi Valdo Põdra (pildil) sõnul vajasid kahe päeva jooksul enim politsei sekkumist liiklusseaduse rikkumised, samuti sagenesid juhtimiskeskusele teated liiklusseisakute kohta.

Mõned näited politseinike tööst. Näiteks pidasid korrakaitsjad laupäeval vahetult pärast rongkäigu lõppu Viru ringi juures kinni joobes sõidukijuhi. Samal päeval viisid lauluväljakule suundunud politseinikud koju üheksa-aastase lapse, kes ei leidnud oma ema üles. Kuna lapse kätte oli jäänud ka vanema telefon, käitus lapsevanem politseinike sõnul igati õigesti ja suundus ka ise koju. Laps anti mures emale õnnelikult üle.

Laupäeva õhtul peatasid korrakaitsjad lauluväljaku läheduses ühe piduliste auto, kus oli sedavõrd palju reisijaid, et kõigile istekohti ei jätkunud ning üks kaassõitja oli sunnitud pagasiruumis sõitma. Politseinikud katkestasid auto teekonna ning juhtisid juhi tähelepanu võimalikule ohule, mida selline ettenähtust suurema hulga inimeste sõidutamine endaga kaasa võib tuua.

G4Si turvateenistuse jaoks kulges pidu samuti töiselt ja tõsiste vahejuhtumiteta. Kahe päeva jooksul aitasid turvatöötajad vanematega kokku viia 40 last – nii palju lapsi oli ära eksinud lauluväljakul ja Kalevi staadionil kokku. Liigjoobe tõttu anti politseile üle kaks inimest.

Võrreldes mõne muu rahvarohke üritusega, oli turvateenistusel laulupeoliste kohta vaid kiidusõnu. «Inimesed on sõbralikud, üksteisel hoitakse silm peal ning peetakse lugu laulupeo heakorra eeskirjadest,» ütles ettevõtte teenistusjuht Kristiina Eelmaa. postimees.ee

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles