Laulupeotuld viib edasi kümme aeru ja pärituul

Risto Mets
, reporter
Copy
Juhime tähelepanu, et artikkel on rohkem kui viis aastat vana ning kuulub meie arhiivi. Ajakirjandusväljaanne ei uuenda arhiivide sisu, seega võib olla vajalik tutvuda ka uuemate allikatega.

«Huvitav, kas neil sõudjaid ei ole vaja?» küsis üks umbes 60-aastane mees Emajõe kaldal teele minevat viikingilaeva silmitsedes tuttavalt eakaaslaselt. «Kas läheksid sõudma?» küsis teine vastu. «Läheksin vist küll,» leidis esimene.

Öösel hoiti laulupeotuld petrooleumlambis, kuid keskpäeval sai sellest raekoja taga oma leegid laulupeotõrvik. Enam kui tuhat tartlast olid täna Raekoja platsil ning hiljem Emajõe ääres, et saata pealinna poole teele laulupeotuli. Tõrvik viidi rongkäigus viikingilaevale ning sõudjad asusid aerudele.



Esimene peatus tehti umbes poole tunni pärast Lodjakoja juures, et võtta enne pikemat teekonda veidi linnupetet ja keelekastet. Kümme minutit enne kahte olid punastes särkides naised ja mehed uuesti laeval ning rühkisid ülesvoolu.



Laulupeotule järgmine peatuspaik on kärknas, kuhu viikingilaev jõuab esialgsete kavade kohaselt kell 19. Kolmapäevaks jõutakse aga Võrtsjärvele, teel tulevad peatused veel Käreveres ja Ulilas ning Rannu-Jõesuus antakse tuli üle Võrtsjärve kalepurjeka meeskonna hoole alla.



Peotuli liigub Pärnusse mööda ajaloolist veeteed. Võrtsjärvest edasi sõidab tuli kalepurjekaga ja haabjate abil. Tänassilma jõge mööda üles, vaid Vana-Võidust kuni Viljandi järveni viib teekond sõidetavate veeteede puudumise tõttu mööda maismaad. Viljandi järvest jätkub teekond mööda Raudna, Halliste, Navesti ja Pärnu jõge.



Pärnus ühineb teekonnaga Kihnust saabuv tantsupeo tuli.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles