Suvise noortepeo eelproovid juba käivad ja piletigi saab ära osta

Tiina Laura Kimmel
, ajakirjanik
Copy
Kõige nooremad tantsupeolised. Foto on illustratiivne.
Kõige nooremad tantsupeolised. Foto on illustratiivne. Foto: Madis Veltman

XIII noorte laulu- ja tantsupidu «Püha on maa», mis koroonaviiruse tõttu mullu pidamata jäi, toimub eeloleval suvel 30. juunist 2. juulini. Eelmisel aastal saanuks küll tähistada 60 aasta möödumist esimesest noorte laulu- ja tantsupeost, kuid omanäoline juubeliaasta on tänavunegi – nimelt peeti sada aastat tagasi viieaastaseks saanud Eesti Vabariigis laulupidu, kus kõlas ka riigihümniks saanud «Mu isamaa, mu õnn ja rõõm».

Eesti Laulu- ja Tantsupeo SA juhataja Margus Toomla rääkis ees ootava peo eilsel tutvustusel, et ettevalmistused algasid juba 2020. aastal ning nüüdseks on jõutud eelproovide ja piletimüügini. «Laulu- ja tantsupeo ettevalmistamisel on kolm suurt etappi. Kõik algab loomingulise etapiga – mõte, tunne, sõnum ja repertuaar tuleb kokku kasvatada,» selgitas Toomla. «Tuleb luua uusi seadeid ja tantse. See on pikk loominguline periood, mis kestab poolteist aastat. Samal ajal algab õppematerjalide ettevalmistamine ja õpetajate õpetamine. Rohkem kui aasta enne pidu hakkavad koorid laule õppima ja nüüd on käes aeg, mil õpitut asutakse üle Eesti ühtlustama.»

Eile üle Eesti alanud proove, kus kõik osalejad pannakse laule ja tantse ühtmoodi esitama, seisab ees kokku 485. Toomla sõnul läheb Tallinnas lahti ka kogu muu ettevalmistus: pannakse paika liiklus- ja parkimiskorraldus, majutus ja toitlustamine, turvalisus ja arstiabi, staapide ülesehitus ja peo logistika.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles