Löö kaasa! ⟩ Värvikirevad punutud paelad kaunistavad laulu- ja tantsupidu

laulupidu.postimees.ee
Copy
Laulupeo jaoks punutud paelad
Laulupeo jaoks punutud paelad Foto: Liina Hergauk

Käsitööhuvilised noored on oodatud paelte punumise õpituppa, et ühistööna kaunistada noorte laulu- ja tantsupeo rongkäigu teekonda ääristavaid Tallinna linna puid.

2. juunist 4. juunini Tallinnas toimuv pärimuskultuuri ühispidu Baltica ootab käsitööhuvilisi noori paelte punumise õpituppa. Paelte valmistamiseks kasutatakse oma aja ära elanud rõivaid ja kangaribasid ning punutised hakkavad kaunistama noorte laulu- ja tantsupeo rongkäigu teekonda ääristavaid Tallinna linna puid.

Eesti Laulu ja Tantsupeo SA teabejuht Sten Weidebaum ütles, et paelte punumise töötoa idee sai alguse soovist pakkuda kaasalöömisrõõmu ka neile lastele-noortele, kes laulmise ning tantsimisega ei tegele.

Laulupeo jaoks punutud paelad

Liina Hergauk

«Meil on seljataga raske koroonaaeg. Õpilased ei saanud käia koolis ja huviringides, ära jäid kauaoodatud üritused, nende seas ka XIII noorte laulu- ja tantsupidu, mida samuti tuli pandeemia tõttu aasta võrra kauem oodata kui tavaliselt. Nüüd, kus peo-aasta käes, soovime kaasata võimalikult palju lapsi, et peorõõm kõigini jõuaks. Nii oleme koostöös Euroopa rohelise pealinnaga kutsunud õpilasi ehitama lillekaste ja koostöös «Teeme ära!» talgupäevaga rajama oma kooli ümbrusse elurikkuse kaitseks niitusid, kust edaspidi võrsuvad laulupeopärgade lilled. Baltica pärimusmuusikafestivalil toimuv ühine paelte punumine on tore ja loodussõbralik ühine panus tänavuse noorte laulu ja tantsupeo puhul pealinna kaunistamiseks,» selgitas Weidebaum.

Laulupeo jaoks punutud paelad

Liina Hergauk

Eesti Rahvakunsti ja Käsitöö Liidu juhatuse esinaine Liina Veskimägi-Iliste lisas, et käsitöö on osa meie rahva kultuurist ning justkui ühine nimetaja, mis ühendab laulu- ja tantsupeol olevaid noori – on ju pea kõigil seljas rahvariided, mis valminud käsitööna. «Paelte punumise töötuppa palume kaasa võtta oma materjal. Paelte valmistamiseks sobivad hästi T-särgid, mis ei lähe enam selga või on natuke kulunud. Aga taaskasutada saab ka vanu voodi- või laudlinu,» ütles ta.

Erinevaid punumistehnikaid ja paelaotsi ehtivate tuttide tegemist õpetavad kohapeal juhendajad. Veskimägi-Iliste sõnul kogub käsitööliit punutised kokku ja nendega kaunistatakse 13 puud, mis jäävad noortepeo rongkäigu marsruudile Kaarli puiestee ja lauluväljaku Mere väravate vahel.

Kes Baltica pärimuskultuuri peole tulla ei saa, võib paelad valmis punuda kodus, koolis või käsitööringis, kasutades selleks juhiseid leheküljelt https://folkart.ee/punume-paelu-noorte-laulu-ja-tantsupidu-2023/

Laulupeo jaoks punutud paelad

Liina Hergauk

Valminud paelu saab saata kuni 15. juunini Tallinnasse Pikk tänav 22 asuvasse Eesti Käsitöö majja. Punutud paelad ei jää loodusesse. Pärast noortepidu võetakse paelad puudelt maha ja need taaskasutatakse Eesti käsitöö suurpeol mardilaadal, kus on võimalik näha erinevaid paeltest tehtud installatsioone.

XIII noorte laulu- ja tantsupidu «Püha on maa» toimub 30. juunist 2. juulini Tallinnas. XIII noorte laulupeo kunstiline juht on Pärt Uusberg ning XIII noorte tantsupeo pealavastaja Agne Kurrikoff-Herman. Rahvamuusikapeo üldjuht on Juhan Uppin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles