Persoon ⟩ Martin Medar – mees, kelle pidu toimub Vabaduse väljakul

, Tartu ülikooli ajakirjandustudeng
Copy
Rahvamuusikapidu Vabaduse väljakul.
Rahvamuusikapidu Vabaduse väljakul. Foto: Joosep Pank/Postimees

Laulu- ja tantsupeo lahutamatuks osaks on saanud rahvamuusikapidu. Rääkisime rahvamuusikapeo korraldaja Martin Medariga peo ettevalmistustest, ootustest ja meeldejäävamatest hetkedest. Kuna Medar on lisaks rahvamuusikapeo korraldamisele ka rongkäigu korraldusjuht, siis tuleb juttu ka sellest, kuidas korraldatakse suurimat lauljate ja tantsijate ühisrännakut Vabaduse väljakult lauluväljakuni.

Julgen väita, et kõik eestlased on tuttavad sellega, milline näeb välja laulu- või tantsupidu. Kirjeldage pisut, mida ilmestab rahvamuusikapidu.

Minu mõistes seisabki kogu suvine suursündmus kolmel sambal – laulul, tantsul ja rahvamuusikal. Viimastel pidudel on rahvamuusika osatähtsus oluliselt suurenenud ning nüüd saab juba julgelt öelda, et see on traditsioon, mis väärib suuremat tähelepanu. Juba teist pidu järjest saavad rahvamuusikud esineda omaette kontserdiga Vabaduse väljakul. Sel aastal osaleb rahvamuusikapeol kokku 83 kollektiivi 834 mängijaga, kes jagunevad seitsmeks pilliliigiks: on nii kandleid, torupille, viiuleid, lõõtspille, akordioneid, näppepille, aga esineb ka koondorkester.

Mida koondorkester endast kujutab?

Rahvamuusikapeo 330-liikmelise koondorkestri raames tulevad lavale kokku nii üksikpillimehed kui ka rahvamuusika ansamblid. Koosmängimisele tuleb viis eriilmelist pärimusmuusika pala, mis on päritud meie esivanematelt või on samas vaimus praegusajal loodud.

Martin Medar
Martin Medar Foto: Mihkel Maripuu

Kus pidu toimub ja kuidas sellest osa võtta saab?

Rahvamuusikapidu toimub Vabaduse väljakul laupäeval, 1. juulil 2023 kell 12. Ja see on kõigile pealtvaatajatele tasuta. See on tõeliselt põnev kolmetunnine kontsertprogramm, mida juhivad tunnustatud rahvamuusika juhid, eesotsas üldjuhi Juhan Uppiniga. Kontserdi päevajuhiks on Karl Robert Saaremäe.

Oskate juba prognoosida ka, kui palju inimesi rahvamuusikapidu nautima on oodata?

Usun, et vabaduse väljakule mahub inimesi palju. Tähtis on, et osatakse lugu pidada rahvamuusikast ning nautida andekate noorte pillimängu. Loomulikult võivad inimesed lustida, tantsu lüüa ja ennast hästi tunda. Kunstiline toimkond on andnud salamisi teada, et mõnes kontserdi osas saavad pealtvaatajadki kaasa lüüa.

Rahvamuusikapidu Vabaduse väljakul.
Rahvamuusikapidu Vabaduse väljakul. Foto: Joosep Pank

Missugused on seni olnud ettevalmistused rahvamuusikapeoks? Kas on tulnud ette mõningaid üllatusi või meeldejäävamaid hetki?

Minul on see juba neljas pidu, kus olen rahvamuusikapeo korraldusjuht. Nende aastatega on välja kujunenud suurepärane meeskond, keda saab alati usaldada ja kellelt olen palju õppinud. Meeskonnal on kogemused nii rahvusvaheliste kui ka üle-eestiliste ürituste korraldamisel ja nad annavad alati oma parima. Isegi, kui meil tekib ootamatusi, siis suudame tekkinud küsimused kiiresti lahendada.

Kui te küsite minult, kas on olnud üllatusi, siis mõni küll meenub siinkohal just varasemast aastast. Näiteks juhtus 2019. aastal päris põnev olukord, kui vahetult enne kontserdi algust helistas mulle RGB (ürituste tehnikat korraldav ettevõte – toim) vastutav isik ja teatas, et on tekkinud lühis ja kogu lava on elektrita. Siis oli küll vägagi õõnes tunne. Selgus, et üks tuubamängija oli seisnud just juhtmete ühenduskohas ning tuubast oli tilkunud niiskust juhtmete liitekohale, mis tekitas lühise. Õnneks saime ilusasti jaole ning kontsert õnnestus suurepäraselt.

Lisaks rahvamuusikapeo korraldajana olete ka rongkäigu korraldusjuhi rollis. Avage pisut, milline on üldse rongkäigu juhi töö? Mis on teie ülesanded ja mille eest vastutama peate?

Rongkäigu meeskond on suur. Alates peakorraldusest maakondadeni välja. Mina vastutan rongkäigu pea eest ehk tagan selle, et kogu rongkäigu algus kuni maakondadeni oleks ilusti rivis, kõik osapooled teaksid oma ülesandeid ning planeerin rongkäigu pea paiknemise detailid tõrvikutest väliskollektiivideni välja.

Ka siin on juhtunud põnevaid lugusid. Nimelt helistas üks ERRi ajakirjanik ja küsis, kus täpselt asub rongkäigus intervjuule tahetud Lydia Rahula – kas oma poistekoori läheduses Tallinna kolonnis või rongkäigu pea juures. Kui hiljem tagasi helistasin, et asukoht öelda, siis ütlesin, et Lydia Koidula asub rongkäigu pea juures ning temaga saaks intervjuu teha see kell ja selles kohas. Ajakirjanik oli väga õnnelik, öeldes, et kui Koidulaga intervjuu saab, võib ta kasvõi kohe tulla.

06.07.2019. Tallinn. Laulupeo rongkäik
06.07.2019. Tallinn. Laulupeo rongkäik Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

Kuidas üldse toimub Eesti suurima ja traditsioonilisema ürituse rongkäigu korraldus? Kui suur on teid abistav meeskond, kes rongkäiku korraldada aitab?

Nagu ma juba ütlesin, on meeskond väga suur ja igaühel on oma tähtis roll alates turvalisuse tagamisest kuni meditsiinilise teenindamiseni välja. See on suur ja erinevate toimkondade lõimitud tegevus. Korraldajaid on kokku paarisaja inimese ringis.

Ja viimaks, nagu enne mainisin, siis peonädala laupäeval korraldate rahvamuusikapidu, aga pühapäeval olete juba rongkäigu juhi rollis. Milline väljakutse selline ametivahetus on?

Põhitööna töötan ma Kose gümnaasiumis koolijuhina. Kuna sellel aastal on rongkäigus maakondadest esimene Harjumaa, siis kõige suurem väljakutse on jõuda õigel ajal ka enda kooli juurde, et läbida see imeline teekond koos oma kooli kollektiiviga lauluväljakule.

Ootan ise pidu väga ja panustan rõõmuga selle õnnestumisse. Soovin kõigile toredat peo ootust ja osalejatele rohket rõõmu oma imeliste oskuste jagamiseks!

XIII noorte laulu- ja tantsupidu «Püha on maa» toimub 30. juunist 2. juulini Tallinnas. XIII noorte laulupeo kunstiline juht on Pärt Uusberg ning XIII noorte tantsupeo pealavastaja Agne Kurrikoff-Herman. Rahvamuusikapeo üldjuht on Juhan Uppin.​

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles