XIII noorte laulu- ja tantsupeol on kasutusel korduskasutusnõud

BNS
Copy
Panditops
Panditops Foto: Erakogu / Rene Lutterus

Vähem kui kuu aja pärast algaval noorte laulu- ja tantsupeol «Püha on maa» serveeritakse kõikidele osalejatele ja peokülastajatele toitu ja jooki korduskasutusnõudest, tänu sellele tekib proovi- ja peopäevade jooksul ligi 3,5 tonni vähem plastjäätmeid.

Eesti Laulu- ja Tantsupeo Sihtasutuse juht Margus Toomla ütles, et nii nagu laulu- ja tantsupeo traditsioon kuulub meile kõigile, on loodushoid meie ühine vastutus, mistõttu astub tänavusuvine pidu järjekordse sammu keskkonnasäästlikkuse poole ja kasutab peol korduskasutusnõusid. «Tänu sellele jääb tarvitamata umbes 500 000 ühekordset sööginõu ja -riista.» Toomla lisas, et kõik korduskasutusnõud lähevad käiku järgmistel suurüritustel.

«Mõistagi võib korduskasutusnõu süsteem tunduda esmapilgul uus ja harjumatu, eriti kui räägime sellisest suurüritusest nagu laulu- ja tantsupidu. Noortepeol hoolitseb toidunõude eest riigihanke tulemusel valituks osutunud ja valdkonnas pikalt tegutsenud Eesti Pandipakend, kelle panditopsiteenus on ehk mõnelegi juba tuttav. Esinejate toitlustuses ei muutu sisuliselt midagi – lauljad-tantsijad söövad lihtsalt uut tüüpi nõudest, mida nad ei viska prügikasti, vaid annavad sealsamas söögialal toidujagajatele üle. Kauplejatelt ostes lisandub toidu ja joogi hinnale toidunõu kohta kaheeurone pant. Pandiraha saab tagasi väljakul asuvast lähimast Panditopsi tagastustelgist, mille juurde juhatavad selgelt äratuntavad suunaviidad. Kõikidele inimestele on abiks meie vabatahtlikud ja samuti rohesaadikud, kelle peamiseks tööks ongi osalejate ja peokülaliste abistamine nõude tagastamisel,» selgitas sihtasutuse juht.

Eesti Pandipakendi tegevjuht Kaupo Karba lisas, et laulu- ja tantsupeol on kasutusel kvaliteetsed ja vastupidavad korduskasutusnõud. «Oleme tootevalikusse võtnud ainult Euroopa Liidus toodetud nõud, mille toiduohutuses saame kindlad olla. Tagastustelgid on üle ala paigutatud selliselt, et külastajatel oleks neid võimalikult lihtne leida. Tulenevalt toitlustajate nõudetellimuse kogusest saame tagastustelke vajadusel juurde lisada, et tagada võimalikult sujuv nõude äraandmine. Telkidest viiakse nõud meie pesukeskusesse, kus neid nõuetekohaselt kõrgetel temperatuuridel pestakse ja kuivatatakse. Samuti viime läbi pidevalt puhtusekontrolli hindamaks nõude olukorda.»

XIII noorte laulu- ja tantsupeo nõustaja keskkonnapsühholoog Grete Arro ütles, et panditopsi süsteem tänavusel noortepeol saab kindlasti erinevaid reaktsioone ja see on ootuspärane.

«Uuendused võivad meis tekitada pahameelt siis, kui me ei kohe ei mõista, miks see uuendus tehti või kuidas see meile või loodusele kasulik on. Samuti kui pole selge, kas süsteem üldse toimib ja kas see tekitab meile ebamugavusi ja segadust. Inimene tuleb kaasa siis, kui ta näeb uuendusel enda jaoks väärtust ja usub, et see tõesti midagi paremaks teeb. Mõistagi ka siis, kui uuendus on tehtud võimalikult lihtsaks. Tegelikult noortepeo korduskasutusnõude süsteem seda on – varem viis peokülastaja taldriku-topsi pärast sööki prügikasti, nüüd on selleks kohaks tagastustelk. Teha tuleb ainult üks lisaliigutus ehk võtta vastu 2 eurot.» 

Arro sõnul on keskkonnahoid ja kestlik elustiil noortele üldiselt südamelähedased ning seetõttu on sellesuvine laulu- ja tantsupidu hea koht, kus pandinõude süsteemi laiemalt tutvustada ja harjutada.

XIII noorte laulu- ja tantsupidu toimub 30. juunist 2. juulini Tallinnas. Tantsupeo etendus «Sillad» 30. juunil ja 1. juulil, rahvamuusikapidu «Päriselt» 1. juulil. Rongkäik ja laulupidu «Püha on maa» toimub 2. juulil. XIII noorte laulupeo kunstiline juht on Pärt Uusberg ning XIII noorte tantsupeo pealavastaja Agne Kurrikoff-Herman. Rahvamuusikapeo üldjuht on Juhan Uppin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles