Laulu- ja tantsupeo liikluskorralduse muudatused toovad peo linnatänavatele

BNS
Copy
Laulupidu.
Laulupidu. Foto: Mihkel Maripuu / Postimees

30. juunist 2. juulini toimuva XIII noorte laulu- ja tantsupeo «Püha on maa» pidustused haaravad endaga taaskord kaasa Tallinna linna alates Kassisaba asumist kuni Pirita teeni.

Piduliste ja pealtvaatajate turvalisuse tagamiseks korraldatakse peonädalal nende piirkondade liiklus ümber, kuid liiklejatel tuleb jälgida ka muid Tallinna teetöödega seotud liiklusmuudatusi.

Sajad Ühisteenuste liikluskorraldajad aitavad koostöös Eesti Laulu- ja Tantsupeo Sihtasutusega Tallinna linna liikluse peo perioodiks ümber suunata ja turvaliseks muuta.

«Tänavune laulu- ja tantsupidu on pikalt oodatud üritus. Seetõttu on sel aastal oodata Tallinnasse hulganisti esinejaid ja pealtvaatajaid, kellest paljud igapäevaselt pealinna ei satu või külastavad linna koguni esimest korda elus. Just seetõttu on oluline kindlustada tore peomeeleolu ja turvaline liiklemine nii esinejatele kui pealtvaatajatele,» selgitas Ühisteenuste projektijuht Jaan Vill, kelle sõnul jõuab peoks Tallinnasse üle 30 000 esineja ja kokku kuni 100 000 pealtvaatajat.

Nii peonädalal aset leidvate proovide kui ka peopäevadel toimuva rongkäigu ja väljakutele kohalejõudmise puhul tuleb Villi sõnul arvestada tänavu kindlasti ka Tallinnas sel suvel aset leidvate teetöödest tulenevate ulatuslike liiklusmuudatustega.

«Oma marsruudi planeerimiseks tasub kindlasti külastada eelnevalt Tallinna linna kodulehte, kuhu koondatakse peo perioodiga seotud olulisim info liiklusmuudatuste kohta, või jälgida infot linnalehes Pealinn,» soovitab Vill.

Tallinna abilinnapea Vladimir Svet märkis, et kesklinnas toimuvate ehitustööde graafikus ja ka ühistranspordi suunamistes on arvestatud laulu- ja tantsupeolistega, niisamuti rongkäigu marsruudiga.

«Rongkäigu trassil alustame ehitustöödega alles pärast pidu, et tagada rohkem liikumisruumi rongkäigus osalejatele ja pealtvaatajatele. Peo ajal on käigus Kadrioru suunal liikuvad trammiliinid 1 ja 3 ning Tondi suunal ajutine trammiliin number 6. Ühtlasi on linn arvestanud peol osalevate kollektiivide harjutusväljakute trajektooridega, et tagada sinna sujuv ligipääs. Detailsemad juhendid linnas liiklemiseks laulupeo ajal on koostamisel ja avalikustame need lähiajal,» rääkis Svet.

Peamised muudatused pealinna tänavatel puudutavad Villi sõnul linnaliikluse ajutist ümberkorraldamist ning tekkivaid liiklus- ja parkimispiiranguid tantsupeo piirkonda Kalevi staadioni lähistel, laulupeo piirkonda Tallinna Lauluväljaku lähistel ning rongkäigu marsruuti nii enne kui pärast sündmusi. Samuti tuleks Villi sõnul pöörata tähelepanu sellele, et ühistransport on rongkäigu päeval suletud aladelt ümber suunatud.

«Toreda peomeeleolu hoidmiseks tasub kindlasti nii esinejatel kui ka publikul pidudele tulekuks ja sealt lahkumiseks rohkem aega varuda ning end eelnevalt nii liikluspiiranguid, parkimist kui ka ühistransporti puudutavate muudatustega kurssi viia. Kõige mugavamalt saab seda teha Tallinna linna kodulehele tuleva liiklusinfo kaardirakenduse abil,» soovitas Vill, kelle sõnul jagatakse täpsemat infot peagi ka muudatustega seotud piirkonna elanikele ja asutustele.

Vill paneb ka kõigile tallinlastele südamele, et XIII noorte laulu- ja tantsupeo nädalal oldaks liikluses eriti tähelepanelikud ja kannatlikud: «Laulu- ja tantsulapsed on peonädalal liikvel üle terve linna ning seetõttu on ääretult oluline, et kaasliiklejad meie väikeste külalistega arvestaks ning oskaks liikluses märgata.»

Selleks, et muudetud liikluskorralduse ajal oleks linnas ohutu liikuda, tasub Villi sõnul eelistada peopaika minekuks ühistransporti, liigelga jalgsi või jalgrattaga ning jälgida hoolikalt ajutiste liiklusmärkide ja liikluskorraldajate juhiseid. Samuti saab linnas kiiremini liikuda jalgrattaga, mille hoiustamiseks on loodud peopaikade lähedale valvega jalgrattaparklad.

Ühtlasi tasub Villi sõnul nii peamistel peopäevadel kui ka 2. juuli rongkäigu päeval arvestada sellega, et suuremad rahvamasside liikumised toimuvad juba enne üritusi ja ka pärast nende lõppemist. Seega on liiklus on piiratud kuni kümned tuhanded jalakäijad ümbruskonna tänavatel ja sõiduteedel kontsertidele kogunevad ja samuti siis, kui rahvamassid pärast kontserte paari tunni jooksul tagasi kesklinna liiguvad.

Täpsem info pidustustega kaasnevate suurimate liiklusmuudatuste kohta on peagi leitav Tallinna linna kodulehel www.tallinn.ee, Ühisteenuste kodulehel www.parkimine.ee, Eesti Laulu- ja Tantsupeo SA kodulehel www.2023.laulupidu.ee ning vastavates sotsiaalmeediakanalites.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles