Parem levi Mobiilsidefirmad suurendavad laulu- ja tantsupeol võrgumahtu

Copy
XII noorte laulupidu "Mina jään"
XII noorte laulupidu "Mina jään" Foto: Eero Vabamägi

XIII noorte laulu- ja tantsupidu toob peopaika ligi 100 000 inimest, kel peaaegu igaühel on mobiiltelefon taskus. Ülekoormuse vältimiseks suurendavad mobiilisideteenuste pakkujad Elisa, Telia ja Tele2 noortepeo ajaks võrgumahtu.

Peolised kasutavad tuttavatega suhtlemiseks ja kaunite piltide jagamiseks mobiilseid kõne- ja andmesideteenuseid. Kuna inimesi on peopaigas sedavõrd palju, suureneb tavaolukorraga võrreldes piirkonnas mobiilivõrgu koormus.

Telia raadiovõrgu osakonna juhataja Oliver Lekki sõnul on seekordne noorte laulu- ja tantsupidu mobiilisideteenuse vaates eriline. «Esimest korda saame peopaikades pakkuda mobiilsideteenust üle oma 5G-võrgu,» ütles Lekk. Ta lisas, et Kalevi staadionil on Telia juba 5G-tugijaama tööle pannud ning lauluväljakul pannakse see püsti nädala lõpuks ehk 17. juuniks.

Oliver Lekk ütles, et lisaks 5G-le on peopaigad kaetud vanemate generatsioonide mobiilsidetehnoloogiatega. Samuti on olemas korralik 2G-, 3G- ja 4G-levi. «Saab olema põnev näha, kui aktiivselt meie kliendid mobiilsidetehnoloogiaid laulu- ja tantsupeo ajal kasutavad ja kui palju kasutatakse kõige moodsamat 5G-tehnoloogiat,» rääkis Lekk.

Elisa meediasuhete juht Irene Kivi ütles, et kuna laulu- ja tantsupidu on rahvarohke osavõtuga ning inimesed kasutavad pidevalt mobiilse kõne- ja andmesideteenust, suureneb märkimisväärselt võrreldes tavapärase kasutusega piirkonna mobiilivõrgu koormus. Seda on kinnitanud ka varasemate laulupidude võrgustatistika. Ta rääkis, et ülekoormuse vältimiseks suurendab Elisa XIII noorte laulu- ja tantsupeo ajaks võrgumahtu Tallinna Lauluväljaku ja Kalevi staadioni piirkonnas. «Piirkondades teenindavatele tugijaamadele lisab Elisa omakorda täiendavaid raadiovõrgu kihte, mis aitavad võrgukoormust ühtlustada,» lisas ta.

Samuti soovitab Elisa veelgi parema teenuse kasutamiseks aktiveerida VoLTE häälkõne. «Mobiilse andmeside kasutamisel tasub parima kasutuskogemuse saamiseks sees hoida 4G-internet,» ütles Kivi.

«Ka Tele2 hoolitseb selle eest, et lauluväljakule kogunenud inimestel oleks tagatud varasemast suurem võrgumaht nii kõne- kui ka andmeside teenuste kasutamiseks,» ütles Tele2 raadiovõrgu planeerimise ja võrguehituse juht Margus Sits. «Suurendame levi võimendamiseks lauluväljakul oma tugijaamades andmeside mahtu ning juba täna töötab seal ka 5G ühendus,» märkis ta. 

XIII noorte laulu- ja tantsupidu «Püha on maa» toimub 30. juunist 2. juulini Tallinnas. XIII noorte laulupeo kunstiline juht on Pärt Uusberg ning XIII noorte tantsupeo pealavastaja Agne Kurrikoff-Herman. Rahvamuusikapeo üldjuht on Juhan Uppin.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles