Laulu- ja tantsupeolised kogunevad juba teisipäevast pealinna: algavad esimesed proovid

Postimees
Copy
Laulu- ja tantsupidu 2019. Tantsupeo proov Kalevi Saadionil.
Laulu- ja tantsupidu 2019. Tantsupeo proov Kalevi Saadionil. Foto: Tiina Oja

Alanud nädalal toimub Tallinnas XIII noorte laulu- ja tantsupidu «Püha on maa». Kuigi tantsupeo etendused ning laulupeo ja rahvamuusikapeo kontserdid toimuvad nädala lõpus, kogunevad väikesed ja suured esinejad proovideks pealinna juba teisipäeval.

Rahvamasse koondava peo sujuvaks ja turvaliseks kulgemiseks tuleb kõigil liikluses olla äärmiselt tähelepanelik, tuletab laulupeo pressiosakond meelde. 

XIII noorte laulu- ja tantsupidu toimub 30. juunist 2. juulini Tallinnas. Tantsupeo etendus «Sillad» 30. juunil ja 1. juulil, rahvamuusikapidu «Päriselt» 1. juulil. Rongkäik ja laulupidu «Püha on maa» toimub 2. juulil.

XIII noorte laulupeo kunstiline juht on Pärt Uusberg ning XIII noorte tantsupeo pealavastaja Agne Kurrikoff-Herman. Rahvamuusikapeo üldjuht on Juhan Uppin.

Eesti Laulu- ja Tantsupeo SA juhataja Margus Toomla sõnul alustavad tantsijad proovidega harjutusväljakutel homme. Reedel jõuavad siia ka lauljad ja pillimängijad. «Seega on meie linnaruumis nädala vältel liikluses tuhandeid noori ja lapsi, kes liiguvad harjutus- ja ööbimiskohtadesse ning peopaikadesse. Peame arvestama ka sellega, et paljud neist ei ole harjunud suurlinna liiklusega – seega palume kõigil olla sel ajal liikluses äärmiselt tähelepanelikud ja varuda aega,» kommenteeris Toomla. 

Peonädal toob pealinna liiklusesse ümberkorraldused, mis sõltuvad kohast, päevast ja kellaajast. Muudatused puudutavad eeskätt Kalevi staadioni ja lauluväljaku ümbrust ning rongkäigu marsruuti. Osa tänavaid suletakse, alandatakse piirkiirust ja esineb liiklusseisakuid. Soovitatav on kasutada ühistransporti, mis on peo ajal ehk reedest pühapäevani kõigile tasuta. Samuti tihendatakse ühissõidukite graafikuid ja käigus on eribussiliinid.

Tallinna linnapildis on ka tavapärasest enam politseinikke, et koostöös korraldajate ja turvaettevõtetega tagada peoliste turvalisus. Politsei tuletab meelde, et lastel ja noortel tuleb püsida oma rühmaga koos ja kui midagi juhtub, siis julgelt abi küsida. «Nii Kalevi staadionil kui ka lauluväljakul on avatud politseipunktid, kust saab igaüks abi ja nõu küsida. Näiteks, kui noor on eksinud või kui ta on mõne oma väärtusliku eseme, näiteks mobiiltelefoni, ära kaotanud. Politsei teeb leitud väärtuslikest esemetest ka fotod ning postitab politsei- ja piirivalveameti Facebooki lehele. Leiud ootavad politseipunktides omanikke Kalevi staadionil laupäeva õhtuni ja lauluväljakul pühapäeva õhtuni. Peale seda viiakse need politseijaoskondadesse,» kirjeldas Ida-Harju politseijaoskonna juht Roger Kumm.

Laulu- ja tantsupeo meditsiiniteenistuse juht Erik Velleramm soovitab kõigil tarbida rohkelt vedelikku, eelistatult vett. «Võtke kodust kaasa oma veepudel ja kandke seda alati kaasas. Pudelit saab puhta veega täita nii Kalevi staadionil kui ka lauluväljakul asuvatest veekraanidest ja -tsisternidest,» lisas Velleramm. Samuti tuletas ta meelde, et oluline on süüa, pesta käsi ja leida aega puhkamiseks.

«Palume jälgida ilmaprognoosi, võtta kodust kaasa erineva ilmastiku jaoks sobivad riided, ka vahetusriided, ja mugavad jalanõud. Päikeselise ilma korral kandke peakatet ja hoiduge otsese päikesepaiste eest, vajadusel kasutage päikesekaitsekreemi. Võtke kaasa hügieenitarbed, vajadusel ka ravimid, mille kasutamist jätkake ka peonädalal raviskeemi järgi,» juhendas Velleramm. Teadaoleva allergia korral tuleb hoida allergiavastane ravim alati enda lähedal ja halva enesetunde korral tuleb kohe abi paluda.

Korraldusmeeskond tuletab meelde, et noortel tasub üles märkida enda grupijuhi telefoninumber, võtta peole kaasa mobiiltelefon ja selle laadija ning piisaval hulgal raha. Need, kes ööbivad kodust eemal, peavad alati kaasas kandma oma majutuskaarti, kus on kirjas ööbimiskoha aadress. Lahkudes harjutusväljakult või majutuskohast tuleb sellest teavitada grupijuhti.

Viited laulu- ja tantsupeo korralduslikule infole on leitavad kodulehel.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles