GALERII Käed puhtaks ja supile: Tallinnasse jõudnud väikesed tantsijad sõid esimese peolõuna (1)

Copy

Koos täna alanud tantsupeo proovidega alustas Kalevi staadioni juures tööd väliköök koos välisööklaga. Lisaks peaväljaku tantsijate toitlustamisele valmistavad väliköögis toimetavad naiskodukaitse vabatahtlikud lõunasööki ka harjutusväljakutel proovi tegevate tantsijatele.

Noorte laulu- ja tantsupeo väliköögi toimkonna liige, naiskodukaitse esinaine Airi Tooming kinnitas, et kõige keerulisem on toitlustajatele kõige esimene tööpäev. «Täna tuleb supp välja vedada kuuele harjutusväljakule ning kuna seal on pausid väga lühikesed, siis peame hakkama saama näiteks ka sellises olukorras, kus 1300 inimest peab oma söögi kätte saama 10–30 minuti jooksul. See tähendab põhjalikku planeerimist, toidujagamisliinide optimaalset paigutust, kohapeal oskuslikku protsessijuhtimist ning loomulikult eriti kiireid jagamisliigutusi,» kirjeldas Tooming enne lõunat.

Kõigi tantsupeoliste supp keedetakse Kalevi spordihoone juures, sealse välisöökla lähedal. Nädala teises pooles, 30. juunil, kui algavad laulupeo proovid, avatakse Toomingu sõnul ka teine väliköök Pirita näituste hallis laulukaare lähedal.

Tavakohaselt söövad noortepeol osalejad soojaks söögiks suppi. Toomingu sõnul keedetakse supp Orkla supipõhjadest ning menüüs on seljanka, borš kanaga, frikadellisupp ning ka lihata borš ja nuudli-köögiviljasupp. «Igal toidukorral on valikus üks lihaga ja üks lihata supp,» täpsustas ta. Suppides kasutatud köögivili on suures osas ehk ligi 70 protsendi ulatuses pärit Eestist ja sisaldavad kümnendiku võrra vähem soola kui viimasel noorte laulu- ja tantsupeol pakutud supid.

Supi keetmiseks kasutavad naiskodukaitsjad nn Hollandi katlaid, mis töötavad vedelkütusel ning võimaldavad kiiresti suurel hulgal suppi valmis keeta: «Kasutusel on kokku kuus katelt, igas katlas paikneb kolm potti mahutavusega 150 liitrit. Seega on võimalik ühes katlas keeta korraga 450 liitrit suppi, millest saab söönuks umbes 1300 pidulist. Samas korraga tööle panna neli-viis katelt.»

Toomingu kinnitusel valmib kahes väliköögis terve peonädala vältel kokku ligi 150 000 portsjonit suppi. Magustoiduks pakub XIII noorte laulu- ja tantsupeo suurtoetaja AS Balbiino spetsiaalselt valmistatud Laulu- ja tantsujäätist, mis on valmistatud Eesti koorest ja maitse aitasid välja valida lauljad ja tantsijad ise.

Nädala jooksul panustab väliköögimeeskonnas ligi 160 naiskodukaitsjat ja kaitseliitlast. «Täies mahus meie vastutada on laulu- ja tantsupidude toitlustus kolmandat korda, ent ka varasematel aastatel käisid paljud naiskodukaitsjad toitlustuse juures abiks.»

Sel aastal söövad kõik peol esinevad lapsed ja noored ning nende juhendajad väljakutel lõunasööki Eesti Pandipakendi korduskasutatavatest nõudest, mis tähendab, et pärast igat toitlustuskorda saadetakse nõud pandipakendi tunnelpesumasinasse. «Peol esinejate jaoks ei muutu suures osas midagi, ikka saadakse enda supp ja leib, seekord lihtsalt nende nõud ei rända pärast supisöömist prügikasti, vaid laseme need ära pesta, et siis neid uuesti kasutada,» selgitas tantsupeo esinejate nõude koordinaator Carolyn Mets, lisades, et esimesel treeningpäeval on kasutuses üle 10 000 korduskasutatava supikausi ja 12 000 lusika.

Lisaks väljakul pakutavale lõunale pakutakse peol esinejatele sööki ka koolimajades, kus noored ööbivad. Harjutusväljakutel ja välisööklates pakutavate lõunasöökide toitlustusinfo leiab XIII noorte laulu- ja tantsupeo kodulehelt «Osaleja»  vaatest. Ööbimiskohtades annab vastava teabe antud kooli toitlustaja.

Kommentaarid (1)
Copy
Tagasi üles