GALERII Akordionid ja kandled: Vabaduse väljakul kuuleb ja näeb Eesti rahvamuusika suurkontserti

Copy

Keskpäeval algas Tallinnas Vabaduse väljakul XIII noorte laulu- ja tantsupeo raames rahvamuusikapidu «Päriselt». Suurkontsert toob kuulajateni Eesti rahvamuusika pärandi läbi tänapäeva noorte.

Kontserdil saab teiste pilliliikide kõrval kuulda ka 330-st mängijast koosnevat koondorkestrit, millest tuleb arvatavasti aegade suurim rahvapärase koosmängu koosseis Eestis.

«Rahvamuusikapidu on põhimõtteliselt nagu rahvapillimängijate laulupidu. Omaette elamuse saab sellest, kui vingelt noored pilli mängivad ja kui hästi see neil kokku kõlab,» sõnas rahvamuusikapeo juht Juhan Uppin.

Üles astub 830 pillimängijat ja 83 kollektiivi üle Eesti. Mängijad jagunevad seitsmesse pilliliiki: kandled, torupillid, viiulid, lõõtspillid, akordionid, näppepillid ja eelnevate «piirangute» vaba koondorkester, kus võib osaleda ükskõik mis pilliga. Kui enamjaolt on liikide koosseisus 20–150 pillimängijat, siis kontserdi lõpus astub lavale unikaalne, umbes 330-st rahvamuusikust koosnev segaansamblite koondorkester.

«See on Eesti kontekstis ebatavaline, selliseid masse rahvamuusikuid koos mängimas mujal Eestis ei näe,» ütles Uppin ja selgitas, et eesti rahvamuusikas on keskne koht olnud üksikul muusikul, hilisemal ajal ka ansamblil.

Rahvamuusika on põlvest põlve kantav suuline muusikapärand, mida võib käsitleda n-ö rahva muusikalise emakeelena. «Mulle meeldib mõelda, et rahvamuusika on keel, sest see tähendab, et sellesse keelde võib alati ise uusi tekste juurde luua. See on traditsiooni loomulik viis elus püsida, päriselt olla,» mõtiskles Uppin. «Rahvamuusikapeo repertuaarivalik peegeldab täpselt seda põhimõtet.»

Rahvamuusikapeol kõlab kokku 35 just selleks peoks seatud või loodud pala, mis annavad hea ülevaate eesti rahvamuusikast. «Iga rahvapill esindab mingit ajastut, erinevat tüüpi repertuaari ja muusikaesteetikat. Vanemast muusikast võib tänapäevases esituses, segatuna moodsate maitsetega, sündida aga midagi täiesti uut. See on nagu taaskasutus, vanale uue elu andmine,» ütles Uppin.

Kell 16 toimub kontsert ka Tallinna Ülikooli aulas: esinevad XIII noorte laulupeo välisorkestrid, samuti Soome sümfoniettorkester ja Läti kammerorkester, lisaks mängib kontserdil eesti muusikat Tallinna Muusikakooli sümfooniaorkester.

Kommentaarid
Copy

Märksõnad

Tagasi üles