Hirvo Surval täitub laulupeol dirigendipuldis kuuekümnes eluaasta

BNS
Copy
Hirvo Surva.
Hirvo Surva. Foto: Mihkel Maripuu

Estonia poistekoori peadirigent Hirvo Surva, kes juhatab noorte laulupeol kahte laulu, saab pühapäeval ühtlasi kuuskümmend aastat vanaks.

Peatselt noorte laulupeo dirigendipulti astuval tunnustatud ja armastatud dirigendil Hirvo Surval on pühapäeval 60. sünnipäev. Aastakümneid koorimuusika ja laulupidudega seotud Surva jaoks on laulupidu juubelipäevaks ideaalne keskkond, kus ta on läbini ümbritsetud Eesti koorimuusika ja -muusikutega, teatas laulu- ja tantsupeo sihtasutus.

Surva juhatab laulupeol kahte teost: poistekoori esituses kõlavat Andres Valkoneni laulu «Las jääda ükski mets» ja ühendkoori esituses kõlavat Peeter Konovalovi laulu «Legendaarne» – mõlemad Tõnu Kõrvitsa seades.

Dirigendikarjääri alustas Surva juba 15-aastaselt. Noorte ja üldlaulupidude korraldusliku poolega on Surva seotud alates 1993. aastast, olles olnud nii laulupeodirigent kui ka kunstiline juht ja poistekooride liigijuht. Seega möödus tal tänavu 30 aastat ka laulupeodirigendi debüüdist.

Survast on aastatega saanud koorimuusika sünonüüm ja laulupidu on talle juubelipäevaks parim sünnipäevapaik, kus juubilari ümbritseb eesti koorimuusika. Kooriühingu esimehena ning muusika- ja teatriakadeemia professorina on ta aastaid edendanud koorimuusikaliikumist, pühendanud oma jõu laulupeoliikumisse, koorijuhi ameti edasikestvusesse ning samuti poiste- ja meeskooride arendamisse.

Surva peab enda seni suurimaks tunnustuseks seda, kui 2014. aastal andis Eri Klas üldlaulupeo lõppedes talle üle oma õpetaja Gustav Ernesaksa taktikepi.

Hirvo Surva on Revalia kammermeeskoori dirigent ja alates 2001. aastast ka rahvusooper Estonia poistekoori peadirigent.

Kommentaarid
Copy
Tagasi üles